Fri doktorgrad

Fri doktorgradsavhandling /Dr. philosgraden (doctor philosophiae)

En doktorgrad kvalifiserer til en akademisk karriere, som for eksempel forsker, eller til andre yrker med høye krav til kompetanse. En doktorgrad kan også gi kunnskaper og fordypning innenfor et område i forbindelse med konsulentvirksomhet, privat eller offentlig rådgivning (for eksempel i departementene).

Det er to veier å gå hvis du ønsker å ta en doktorgrad; ph.d. programmet og Dr. philos graden (doctor philosophiae).

Dr. philos tildeles de som har kvalifisert seg til doktorgrad på egen hånd uten å være knyttet til en utdanningsinstitusjon og uten formell veiledning. Du er ikke knyttet til et universitet som doktorgradskandidat før du har fått godkjent søknad om doktorgradsprøve.

Graden Dr. philos tildeles på bakgrunn av:
-          
      - En vitenskapelig doktorgradsavhandling
-          - To prøveforelesninger
-          - Et offentlig forsvar av avhandlingen (disputas)

Hvem kan søke?

For å kunne søke om å fremstille deg for doktorgraden må du ha utdanning tilsvarende en norsk mastergrad og skrevet ferdig en doktorgradsavhandling på egen hånd. I tillegg må man være norsk statsborger eller statsborger i et annet nordisk land. Hvis du ikke er norsk statsborger kan du fremstilles for prøven hvis du etter begrunnet søknad gis tillatelse til det (mer info på uio.no).

Krav til Dr. philos -avhandlingen

Avhandlingen skal være et selvstendig vitenskapelig arbeid. Den skal bidra til å utvikle ny faglig kunnskap og ligge på et nivå som tilsier at den vil kunne publiseres som en del av et fagets vitenskapelige litteratur. Avhandlingen skal oppfylle internasjonale standarder med hensyn til etiske krav, faglig nivå, metode og dokumentasjon. En Dr. philos –avhandling skal være mer omfattende enn det som kreves for ph.d. –graden (tilsvarer ett semester). Det fakultetet som har ansvaret for bedømmelsen avgjør krav til avhandlingens omfang og andre krav til avhandlingen.
Avhandlingen kan leveres inn til vurdering bare ved ett lærested. Du kan ikke levere inn en avhandling til et lærested hvis den tidligere er bedømt for doktorgraden ved et annet norsk eller utenlandsk lærested, selv om den er blitt omarbeidet.
Etter avhandlingen er godkjent trykkes den opp og offentliggjøres fire uker før disputas.

Hvordan søke?

Den ferdige avhandlingen og søknaden om å fremstilles for dr. philos. -prøven sendes til det fakultetet som avhandlingen faglig hører hjemme. Fakultetet avgjør om du gis adgang til bedømmelse av avhandlingen på grunnlag av søknaden og den vedlagte dokumentasjonen. Dersom søknaden blir godkjent, blir det oppnevnt en bedømmelseskomitè og du vil få informasjon om den videre prosessen.
Forskjellige utdanningsinstitusjoner og fakulteter har forskjellige rutiner for innlevering
Ved det samfunnsvitenskapelige fakultet ved universitetet i Oslo skal avhandlingen leveres i 5 eksemplarer til det institutt avhandlingen faglig hører til. Instituttet skal også mailes en PDF av avhandlingen samtidig. Det legges ved en enkel søknad om å få avhandlingen vurdert for dr. philos. -graden. Denne søknaden er til det samfunnsvitenskapelige fakultet og inneholder kontaktopplysninger, når og hvor arbeidet ble utført, oversikt over eventuelle delarbeider, utfylt og signert skjema for eventuelle medforfatterskap, erklæring om at avhandlingen leveres for første gang og ikke er levert til andre utdanningsinstitusjoner, og bekreftet kopi av eksamensvitnemål. Hvis avhandlingen er en videreføring av masteroppgaven kan søknaden også inneholde noen ord om denne.
Etter at avhandlingen og søknaden er levert avgjør fakultetet om du får fremstilles for dr. philos. -prøven. Fakultetet kan stille krav om at du må gjennomgå bestemte kurs eller bestå en egen prøve før det gis adgang til bedømmelse av doktorgradsarbeidet.
Du kan ikke trekke tilbake avhandlingen som er levert, heller ikke foreta endringer etter at den er levert. Hvis avhandlingen blir godkjent for disputas, skal den trykkes opp i et større antall.

Prøveforelesninger

Hvis avhandlingen blir godkjent skal du holde to offentlige prøveforelesninger – èn over et selvvalgt tema og èn over et tema valgt av bedømmelseskomiteen. Du må gi fakultetet beskjed om tittelen på prøveforelesningen over selvvalgt emne en måned før planlagt disputas. Tittelen for prøveforelesningen over oppgitt emne bestemmes av bedømmelseskomiteen, og du får denne tittelen 10 arbeidsdager før forelesningen skal holdes. Hensikten med prøveforelesningene er å prøve kandidatens evne til å tilegne seg kunnskaper utover avhandlingens tema, og evnen til å formidle disse i en forelesningssituasjon. Bedømmelseskomiteen vurderer prøveforelesningene. Når prøveforelesningene er avholdt, vil bedømmelseskomiteen gi beskjed til fakultetet om disse er bestått eller ikke. Prøveforelesningene må være bestått før disputasen kan holdes.

Disputas

Når prøveforelesningene er godkjent skal du forsvare doktorgradsavhandlingen i en offentlig disputas. Normalt skal to medlemmer av bedømmelseskomiteen være opponenter under disputasen. Disputasen ledes av dekanen eller en annen utpekt av dekanen. Den som leder disputasen starter med en kort redegjørelse for bedømmelse av avhandlingen og prøveforelesningene. Deretter redegjør du selv for hensikten med og resultatene av den vitenskapelige undersøkelsen, før første ordinære opponent innleder diskusjonen og du gis anledning til å forsvare avhandlingen.
Disputasen er åpen noe som vil si at tilstedeværende skal ha muligheten til å gi kommentarer. De som ønsker å benytte seg av denne anledningen må gi leder av disputasen melding om dette innen et visst tidspunkt. Dette tidspunktet oppgis ved innledningen til disputasen.
Etter disputasen gir bedømmelseskomiteen informasjon til fakultetet om hvordan de har vurdert forsvaret av avhandlingen med en konklusjon om godkjent eller ikke godkjent.
Dersom den ikke blir godkjent kan du forsvare avhandlingen på nytt èn gang, tidligst seks måneder etter første disputas. Den opprinnelige bedømmelseskomiteen skal vurdere den andre disputasen hvis det er mulig.
Prøveforelesninger og Disputas holdes vanligvis på samme språk som avhandlingen er skrevet på.

Doktorkreering

Kreering finner sted fire ganger i året; mars, juni, september og desember. I 2020 er datoene ved Universitetet i Oslo; 12. mars (siste disputasdato 15. januar) - utsatt til 24. september, 4. juni (siste disputasdato 15. april) - utsatt til 8. oktober, 17. september (siste disputasdato 20. juni), 3. desember (siste disputasdato 15. oktober).
Invitasjonsbrevet mottas ca. 5 uker før seremonien. Det er viktig å melde seg på innen fristen som oppgis i brevet. Hvis du ikke har mulighet til å møte, vil diplomet sendes til deg rekommandert i posten. Under seremonien i aulaen har universitetsledelsen og dekanene reserverte plasser på de forreste radene. Kandidatene sitter fakultetsvis. Gjester kan sitte hvor de ønsker på plassene som ikke er reserverte. Etter prosesjonen holder rektor en tale, før dekanene ved de respektive fakultetene kaller opp sine kandidater og presenterer dem kort. Rektor overrekker dem deretter diplomet. Underveis er det musikalske innslag. Til slutt holder en av de nykreerte doktorene en tale til universitetet på vegne av alle de nye doktorene. Dette går på omgang mellom fakultene.
Seremonien starter kl. 17 og varer omtrent halvannen time. Den er åpen for alle. Denne dagen bør du stille i pent antrekk. Menn i mørk dress og kvinner i kjole, skjørt og bluse, eller buksedrakt. Det er også fint å stille i bunad.

Mottakelse etter seremonien

Etter seremonien i Aulaen er det en mottakelse i Domus Bibliotheca med en uformell mottakelse hvor det serveres vin og tapas. Den varer rundt en time og du kan invitere med deg rundt seks gjester.

Referanser:

Dr. Philos. – en annen vei til doktorgrad; http://www.uio.no/forskning/phd/drphilos/

Forskrift for graden doctor philosophiae (dr. philos.) ved Universitetet i Oslo; http://www.uio.no/om/regelverk/forskning/forskerutdanning/drphilos.html


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar